Zo’n anderhalve maand geleden meldden Amerikaanse neurobiologen dat ze een rat een zesde zintuig hadden gegeven. Ze plaatsen daarvoor een infraroodsensor op het hoofd van het beestje en verbonden de sensor vervolgens met zijn brein. Zodra de sensor infraroodlicht opmerkte, kregen de rattenhersenen een elektrisch signaaltje. De rat ‘voelde’ daardoor het normaal gesproken onzichtbare infraroodlicht.

Onderzoeksleider Miguel Nicolelis meldde daarop enthousiast dat deze techniek misschien ook bij mensen kon werken. Het zou prachtig zijn als die voorspelling uit zou komen. Ik zie een toekomst voor me waarbij je een zintuig op maat kunt bestellen. Wat wil je het liefste ‘zien’? Infrarood? Röntgenstraling? Radiogolven? Geen probleem, we plakken de gewenste sensor op je hoofd, verbinden de draadjes met je brein, en je ziet een compleet nieuwe wereld. Gefeliciteerd, je bent nu een bionische Supermens!

Wat doen al die schimmels in ons spijsverteringskanaal?
LEES OOK

Wat doen al die schimmels in ons spijsverteringskanaal?

Naast bacteriën leven er ook de nodige schimmels op en in ons lichaam. Die lijken op allerlei manieren onze gezondheid te beïnvloeden.

Het is een mooi idee, maar je gaat je wel afvragen hoe de wereld er dan uit gaat zien.
Bovenstaande timelapse video van Andrew Shurtleff licht alvast een tipje van de sluier op. Dit is de wereld in het infrarood.

Shurtleff koppelde voor zijn project een infraroodfilter aan de sensor van zijn camera. Daardoor zien we hier niet ons gebruikelijke deel van het lichtspectrum (400-700 nm), maar het nabij-infrarode licht (800-2000 nm). Het resultaat: een prachtige winterwereld die schuilgaat in de warmtestraling.

Wellicht voelt niet iedereen wat voor dat zesde zintuig, maar ik ben overtuigd. Zodra Nicolelis belooft dat hij een functionele IR-filter kan aan- en uitzetten in een mens, meld ik me aan als proefpersoon.