In januari schreef ik dat ik zo gelukkig ben met de prachtige foto’s die astronauten maken vanuit het internationale ruimtestation ISS. Het is alsof Nasa mijn gemijmer las en besloot er een schepje bovenop te doen. Sinds kort deelt het ISS namelijk een constante livefeed met de aarde.

Het internationale ruimtestation ISS Credit: Nasa
Het internationale ruimtestation ISS is sinds kort uitgerust met vier camera’s die de aarde filmen.
Credit: Nasa

Vier camera’s filmen het prachtige uitzicht op de aarde (in high definition!) en Nasa deelt dat met ons, de simpele aardlingen. Het geintje heeft ook een wetenschappelijk doel: de camera’s zijn niet beschermd tegen de zonnestraling, en leveren zo informatie op over de schadegevoeligheid van meetinstrumenten buiten het ISS. Nasa werkt voor dit project samen met middelbare scholen in de Verenigde Staten.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

De camera’s leveren niet constant mooie beelden. Soms staren we naar de duistere nachtkant van de aarde, dus gaat het scherm op zwart. Af en toe wisselen de camera’s elkaar af, waarbij het scherm op grijs gaat. Een grijs beeld kan echter ook duiden op een onderbreking van het signaal. In dat geval is het slim om na een half uurtje de pagina te vernieuwen.

Staren in je achtertuin

Wil je weten wanneer je op Nederland neer kan kijken? Op de ESA-website vind je een gemakkelijke tool: Where is the International Space Station? Alvast wat tips: op zaterdag kun je terecht van 09.07 uur tot 09.14 uur en op zondag van 08.19 tot 08.25 uur.

Livestream:

Zelfs als er even niets te zien is op de livefeed, kun je genieten van het astronautenuitzicht. Er zijn nu al ‘best of’-filmpjes in omloop. Hieronder vind je er een van:

Lees ook: