Lowlands Science heeft de Irispenning gewonnen, een prijs voor excellente wetenschapscommunicatie. Het wetenschapsonderdeel van muziekfestival Lowlands is de afgelopen jaren georganiseerd in samenwerking met New Scientist, campagnebureau BKB en de VPRO.

‘Soms hebben goede ideeën vele moeders. Een jaar of vijf geleden hadden we op de redactie van New Scientist een vergadering met een aantal mensen van het Lowlands-festival dat jaarlijks in de Flevopolder plaatsvindt. Hun Lowlands University-formule, waarin vooraanstaande hoogleraren colleges gaven, was wat sleets geworden. Het festival was daarom op zoek naar iets ‘nieuws’ rond wetenschap. Ter plekke bedachten we Lowlands Science, waar het festival met zijn 60.000 bezoekers als levend lab zou gaan fungeren. De festivalgangers kunnen hier vrijwillig meedoen aan talloze experimenten.

Van meet af aan vonden zowel de bezoekers als de onderzoekers het een geweldig concept. Lowlands Science is in de loop der jaren doorontwikkeld. Op elke Lowlands-dag organiseren we, naast de live laboratoria, New Scientist Live. Bij deze optredens gaan wetenschappers met een jonge doelgroep in gesprek over spannende, actuele onderwerpen.

‘Alle oplossingen voor het klimaatprobleem zijn te vinden in de chemie’
LEES OOK

‘Alle oplossingen voor het klimaatprobleem zijn te vinden in de chemie’

Chemicus Joost Reek knutselt aan moleculen om oplossingen te vinden voor ’s werelds meest complexe problemen.

Lowlands Science 2018. Beeld: Bas Uterwijk
De hersenen van de proefpersonen van Lowlands Science 2018 leverden waardevolle informatie op. Beeld: Bas Uterwijk

Op 1 oktober werd bekend dat Lowlands Science de Irispenning van 2020 heeft gewonnen, een nieuwe prijs voor wetenschapscommunicatie. Vorige jaar was natuurkundige Robbert Dijkgraaf de eerste persoon die deze mooie prijs won. Toen ik door de jury werd gebeld, wist ik eerlijk gezegd niet eens dat we waren genomineerd. Diezelfde jury was gul met haar complimenten. ‘Lowlands Science krijgt de prijs onder andere omdat het een festival voor de geest is, dat op excellente wijze verwondering aanwakkert.’

Samen met onze partners, het campagnebureau BKB, de VPRO en natuurlijk Lowlands zelf, zijn we trots op deze prijs. Maar nog belangrijker vinden we het dat we op deze manier wetenschap toegankelijk maken voor een grote doelgroep, die zeker niet altijd even makkelijk met dit onderwerp in aanraking komt. De geldprijs van 10.000 euro wordt geïnvesteerd in de Lowlands Science-editie van 2021. Die zal dan ook spectaculairder zijn dan ooit.’

– Jim Jansen
Hoofdredacteur New Scientist