Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze week: Ruud Verdaasdonk, hoogleraar zorginnovatie bij de Universiteit Twente.

‘Sinds de eerste lockdown in maart is het voor koren niet meer mogelijk om samen te zingen, en als je op zondag naar Studio Sport kijkt, zie je lege tribunes bij het voetbal. Ik kreeg in deze periode de vraag uit de zorg, om een sociaalvriendelijke oplossing te bedenken waardoor het gezicht van het personeel weer zichtbaar zou worden voor patiënten. Ik heb daarop een ‘social face mask’ bedacht. Die is gebaseerd op een imkerhoed, met een transparant venster en met een doek rondom de rand.

Deze zomer maakte ik een prototype. Die heb ik getest bij een beroepskoor in Enschede. Ik kreeg terug dat het best benauwd werd als je het masker langer droeg. Daarom hebben we hem meer open gemaakt. Het is nu meer een face shield, met een stuk doek eromheen waardoor de verspreiding van druppels van alle kanten wordt tegenhouden. Door de opening onder de kin kan er genoeg lucht ontsnappen, waardoor je het niet benauwd krijgt.

Oorverdovende stilte: het verband tussen tinnitus en gehoorverlies
LEES OOK

Oorverdovende stilte: het verband tussen tinnitus en gehoorverlies

Onderzoek naar het paradoxale verband tussen tinnitus en gehoorverlies heeft een verborgen vorm van doofheid aan het licht gebracht.

Verdaasdonk
Verdaasdonk met een prototype van het ‘social face mask’.

Voor mij was het bedenken en ontwikkelen van deze cap een groot moment, omdat ik ervan overtuigd ben dat kleine druppeltjes de grote bron voor verspreiding van het virus zijn; meer dan de veel kleinere aerosolen. Dankzij deze cap gebeurt dat niet meer.

Sinds de zomer hebben we grote stappen gezet en een firma gevonden die de caps kan produceren en onder de naam ‘CapEazy’. Of het nu om een kerkkoor gaat, of om supporters van FC Twente, met het masker op kunnen heel veel mensen tegelijk in een ruimte zingen of schreeuwen. Naar de omgeving toe ben jij geen druppelverspreider, en anderzijds ben je beschermd tegen die omgeving.

En ja, door mensen uit mijn omgeving en door collega’s wordt wel eens wat lacherig over deze cap gedaan. Maar er zit een diepere gedachte achter, die ontstaan is uit wetenschappelijke inzichten. Je hebt mondmaskers en face shields en dit is het beste uit twee werelden: show the smile on your face again!’

coronaspecial
Hoe gaat corona onze maatschappij blijvend veranderen? In de digitale coronaspecial van New Scientist geven verschillende experts hun visie. Deze special is te koop in onze webshop.