Heb je wel eens gewenst dat een schilderij tot leven zou komen? Deze 3D-versie van een meesterwerk van Van Gogh komt dicht in de buurt, vooral als je ‘m met een virtual reality-headset bekijkt.

Animator Mackenzie Cauley uit Brooklyn, New York heeft Het nachtcafé van Vincent van Gogh omgetoverd in een 3D-omgeving, met enkele bewegende details, zoals een wazig, hypnotiserend effect rond de lampen en een pijp rokende man die op Van Gogh zelf lijkt.

Verwrongen perspectief

Om het virtuele diorama te maken heeft Cauly nauwgezet het originele schilderij ontleed in losse onderdelen en die gedigitaliseerd met behulp van 3D-software. Om de delen van de ruimte aan te vullen die niet zichtbaar zijn in de oorspronkelijke tweedimensionale afbeelding, heeft hij een aantal elementen toegevoegd, zoals een pianist in de buurt van de bar. Ook heeft Cauley het verwrongen perspectief aangepast zodat je niet zeeziek wordt als je door het tafereel loopt.

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren
LEES OOK

Hoe bloeiende ­planten de wereld wisten te veroveren

Toen bloeiende planten de wereld veroverden, verdrongen ze de niet-bloeiende planten die ­eerder de aarde domineerden. Hoe wonnen ze die strijd?

Van Goghs impressionistische werk is ideaal om driedimensionaal na te bouwen, aldus Cauley. ‘Hoewel Van Gogh in 2D op canvas schilderde, waan je je haast op de plekken die hij afbeeldde.’

De 3D-versie van het schilderij is onlangs ingezonden voor een competitie waarbij creatievelingen uitgedaagd werden tot innovatief gebruik van virtual reality.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: