Wat is het beste bier? Voor de redactie van New Scientist, louter bestaand uit bierpuristen, leidt deze vraag tot verhitte discussies. Guinness? Duvel? Een IPA of toch trappistenbier? We vonden het tijd om eens wat objectiviteit in de discussie te brengen. En dus doken we in de chemie, geschiedenis en andere geheimen van het smakelijke gerstenat.

Voor de meer behoudende thuisbrouwer: ons juninummer is gewijd aan ouderwets bier
Voor de meer behoudende thuisbrouwer: ons juninummer is gewijd aan ouderwets bier

In het juninummer van New Scientist brengen we twee grote passies van onze redactie samen. Ons hart maakt natuurlijk een vreugdesprongetje als nieuwe metingen uit de deeltjesversneller op Cern komen gerold. Maar even zozeer tovert het speciaalbier, waarmee in een lokaal Amsterdams café het halen van de maandelijkse deadline wordt gevierd, een glimlach op ons gezicht.

Is trappistenbier nu echt lekkerder of heeft het alleen een interessante naam? Welk chemische proces gaat schuil achter de smaak van een Indian Pale Ale? Vragen als deze zoemden maanden rond op de redactie zonder dat iemand een panklaar antwoord had. Trouwens… krijg je van bier nou echt een bierbuik? En hoe gaat een thuisbrouwer te werk?

Overstroming, komeet of bloedregen: hoe natuurrampen al in de zestiende eeuw politiek werden uitgebuit
LEES OOK

Overstroming, komeet of bloedregen: hoe natuurrampen al in de zestiende eeuw politiek werden uitgebuit

Al in de zestiende eeuw werden natuurrampen ingezet voor politieke doeleinden, ontdekte historicus Marieke van Egeraat. Want ...

Het antwoord op deze vragen, en meer, vind je in het 18 pagina’s tellende dossier over bier in de nieuwe New Scientist. In vier verhalen lees je alles wat je moet weten over isoalfazuren, polyfenolen, nicotinamide riboside, bierbrouwende Sumeriërs en thuisbrouwen met wild WLP 644 gist. Met deze kennis in de hand kom je goed beslagen ten ijs bij volgende bierdiscussies.

Dossie Bier New Scientist Brouwerij t IJ Jim Jansen

Brouwerij ’t IJ

Hoofdredacteur Jim Jansen hoeft niet lang na te denken over waar het beste bier vandaan komt. Hij heeft zijn hart verpand aan de brouwsels van de lokale Amsterdamse Brouwerij ’t IJ. ‘Waar de moutlucht je tegemoet komt, de bierflessen rinkelen en stoere brouwers het mooiste bier van Nederland maken’, zegt hij met een vrolijke grijns. ‘Er bestaat niets mooiers dan met een koude zatte in de hand de lente te vieren.’

Vanochtend reikte Jansen het eerste nummer van de kersverse New Scientist symbolisch uit aan Patrick Hendrikse, mede-eigenaar van Brouwerij ’t IJ. Hij nam het nummer graag in ontvangst. ‘Ik ben heel blij dat een gerenommeerd blad als New Scientist op deze manier aandacht besteedt aan bier; diepgravend, helder opgeschreven en met oog voor details.’

Vanaf vandaag siert het juninummer met bierdossier de schappen van menig boekhandel, supermarkt en uiteraard het digitale schap van Blendle. Bestellen in onze webshop kan natuurlijk ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 
Lees ook: