Het was vorige week zo koud buiten dat ik spontaan overwoog te migreren. Tijdelijk dan. Gewoon, voor de wintermaanden. Helaas zijn er wat praktische bezwaren (huis, baan, taal en kosten om maar wat te noemen). Vogels hebben deze problemen niet, en vertrekken dan ook massaal naar het zuiden terwijl wij hier wanhopig tegen de verwarming kruipen.

"Winter? Oké doei." Deze slimme vogels zoeken warmere oorden op. Bron: Wikimedia Commons
“Winter? Oké doei.” Deze slimme vogels zoeken warmere oorden op.
Bron: Wikimedia Commons

Hoe weten vogels wanneer het tijd is te vertrekken? Hoe vinden ze hun weg? En waarom vliegen ze altijd in een V-vorm? Bioloog Joe Hanson beantwoordt deze vragen in onderstaande video van It’s Okay To Be Smart. Zelfs als je al wat van vogelmigratie weet, is deze video erg interessant. Weet je bijvoorbeeld welke vogel de langste migratieafstand aflegt? Wie het snelst vliegt? Of wie het meeste vet verliest tijdens zijn reis? Hint: het beestje verliest een derde van zijn lichaamsgewicht per dag terwijl het de Golf van Mexico oversteekt.

Nieuwsgierig geworden?

Hoogleraar Rens Bod: ‘Je hoeft voor zingeving niet per se de Bijbel te lezen’
LEES OOK

Hoogleraar Rens Bod: ‘Je hoeft voor zingeving niet per se de Bijbel te lezen’

Waarom ben ik hier, waar doe ik het voor en wat is de betekenis van dit alles? In zijn nieuwe boek Waarom ben ik hier? geeft ...

Lees ook: