Het nieuwste soort wasmachine zal voor wat opgetrokken wenkbrauwen zorgen: je drijft hem zelf aan door te rennen in een gigantisch hamsterwiel. Zo verlaag je je energierekening én werk je aan je conditie terwijl je je kleren wast.

Het originele ontwerp, The Wheel geheten, is bedacht door industrieel ontwerper Si Hyeong Ryu. Zijn grote hamsterwiel bevat wastrommels die je vult met vieze was, water en zeep. Vervolgens betreed je het rad en begin je te rennen. De beweging drijft het rad aan, en beweegt zo de was in de holtes. Het resultaat: schone kleding en verbrande calorieën. Het rad verbruikt veel minder water dan de gewone wasmachine, waardoor hij ook nog eens milieuvriendelijk is.

Extra’s

Even een wasje doen.  Bron: Si Hyeong Ryu
Even een wasje doen.
Bron: Si Hyeong Ryu

De maker snapt ook wel dat je niet altijd kunt joggen, daarom is The Wheel uitgerust met een batterij die tijdens het rennen de extra energie opslaat om later te verbruiken. Ook  kan The Wheel ook gebruik maken van zonne-energie, dankzij de panelen aan de buitenkant van het rad.

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’
LEES OOK

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’

De Vlaamse ­hoogleraar Bert Blocken speelde een rol in de Tour de France-overwinning van Jonas Vingegaard. Sinds 2017 is hij namelijk adviseur aerody ...

The Wheel heeft daarnaast een flexibel display aan de voorkant, waar je tijdens het rennen op kunt kijken. Zo kun je de hamster-ervaring wat minimaliseren.

Electrolux Design

The Wheel is een van de kanshebbers bij de Electrolux Design Lab wedstrijd. Het wedstrijdthema van dit jaar is ‘the Home of Tomorrow’. De hoofdprijs bedraagt vijfduizend euro. Anderekandidaten zijn te vinden op de website van het Design Lab.

Lees ook: