Zelfs als de CO2-uitstoot vanaf vandaag stopt met toenemen, blijft de aarde opwarmen. De gemiddelde temperatuur komt minstens 1,6°C hoger uit dan in het pre-industriële tijdperk. Zo naderen we in rap tempo de tweegradenlimiet waar we eigenlijk onder willen blijven. Dat impliceren de cijfers in twee rapporten die vorige week uitkwamen.
Eerder dit jaar werd voor het eerst een belangrijke concentratiegrens doorbroken. Gemiddeld bestonden toen 400 van de miljoen deeltjes (ppm) in de atmosfeer uit CO2. Dat liet de World Meteorological Organization weten. Wetenschappers zeggen dat het niveau niet boven 350 ppm uit zou moeten komen om een gevaarlijke temperatuursverhoging te voorkomen.
Stabiliseren
Het nationale weerinstituut Met Office van het Verenigd Koninkrijk, bevestigde dat de aarde nu één graad warmer is dan voor het opkomen van de industrie. Klimaatmodellen laten zien dat de aarde blijft opwarmen met tenminste 0,6 graden. Zelfs als de CO2-uitstoot vanaf dit moment stabiel blijft, verandert dat hier niets aan. Dit betekent in totaal een globale opwarming van 1,6 graden. Klimaatwetenschapper Gavin Schmidt van de Nasa wijst erop dat de CO2-concentratie snel kan afnemen als we nu stoppen met uitstoten. ‘Dat zou uiteindelijk leiden tot een minder grote temperatuurstijging,’ zegt hij.
‘Nederland gaat heel anders worden’
Milieuwetenschapper Marjolijn Haasnoot ontwikkelt ingrijpende plannen om Nederland aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Klimaatverdrag
Maar het stabiliseren van uitstoot gaan we bij lange na niet halen. Want zelfs als landen zich houden aan het wereldwijde klimaatverdrag, blijft de CO2-uitstoot stijgen tot na 2030. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2°C.
Momentopname
CO2-concentratie is afhankelijk van de locatie en het jaargetijde. Het wordt beïnvloed door planten die het broeikasgas opnemen als ze groeien en produceren als ze afsterven. Het maandelijks wereldgemiddelde is nu de grens van 400 deeltjes gepasseerd. Aangezien de waardes door het jaar heen dalen en toenemen is dit een momentopname. De concentratie zal later dit jaar weer afnemen. Maar volgend jaar zullen we zonder twijfel hoger uitkomen. Binnenkort zitten we permanent boven de grens van 400 deeltjes.
El Niño
Over de hele aarde was het gemiddelde van afgelopen jaar 398 deeltjes per miljoen. Maar tijdens El Niño-jaren schiet de CO2-concentratie omhoog. Omdat we dit jaar een super-El Niño verwachten, kunnen we dit jaar de 400 deeltjes per miljoen alsnog halen.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: