Amsterdam (NL) – Het roken van een joint is onverstandig als je probeert af te kicken van cocaïne.


Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en het National Institute on Drug Abuse in de Verenigde Staten ontdekten dat cannabisreceptoren in de hersenen een rol spelen bij het terugvallen op een verslaving. Cocaïneverslaafde ratten die al veertien dagen droog stonden, vertoonden weer hunkeringgedrag na toediening van een marihuana-achtige stof. Omgekeerd vertoonden verslaafde ratten die blootgesteld werden aan cannabis, of aan omgevingsprikkels die ze associeerden met hun verslaving, zestig tot zeventig procent minder terugval wanneer hun cannabisreceptoren waren geblokkeerd.
“Het is ons nog niet duidelijk hoe dit precies werkt”, vertelt dr Taco de Vries, farmacoloog aan de VU. “Wel weten we dat cocaïne en marihuana beide het dopaminesysteem beïnvloeden.” Dopamine is de 'beloningsstof' in de hersenen. Marihuana stimuleert de dopamine-afgifte in de hersenen, terwijl cocaïne ervoor zorgt dat dopamine langer daar blijft waar het actief is.
“We hopen uiteindelijk mensen te kunnen helpen bij het afkicken”, aldus De Vries. “Het blokkeren van cannabisreceptoren kan wellicht ook voor rokers of mensen met vetzucht een oplossing zijn.”

Nienke Beintema

Voor wie meer wil weten over drugs en hun werking in de hersenen: zie het novembernummer van Natuurwetenschap & Techniek dat binnenkort verschijnt.