Diemen (NL) – Vandaag is de eerste zonsverduistering van het millennium.


Het is nog maar net de eerste zomerdag, of de zon knijpt er al tussenuit. Vandaag op 21 juni verduistert de maan voor het eerst in dit millennium de zon. Hier in Europa zien we er niets van, het natuurevenement is alleen te bezichtigen in een smalle strook in zuidelijk en centraal Afrika. De verduistering trekt achtereenvolgens over Angola, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Malawi en Madagaskar.
Vooral Zambia is erg in trek. Er zijn ongeveer 60.000 mensen naartoe gereisd. De Zambiaanse regering heeft alleen voor onvoldoende speciale eclipszonnebrillen gezorgd (20.000 stuks voor de bezoekers en bevolking zelf), waardoor veel mensen het risico op een oogbeschadiging lopen. Angola daarentegen heeft wel zes miljoen brillen aangeschaft, Madagaskar zelfs veertien miljoen.
Niet alle inheemse stammen van Afrika zullen de eclips toejuichen. Het zou duiden op de komst van kwade geesten. Rituelen moeten de kwade kracht die de zon verduistert verdrijven.
Mensen die niet de mogelijkheid hebben de lange reis te maken, kunnen de verduistering wel live op internet volgen. Veel televisiestations en wetenschappers leggen de beelden vast met speciale telescopen en camera's. De volgende totale zonsverduistering is 4 december 2002.

Jocelyn Berdowski

NASA toont een kaartje
Zonsverduistering live op internet
Mooie site in Zambia
De volgende eclipsen