Heb je koude handen, maar draag je liever geen handschoenen? Dan is er misschien een technologie op komst die je kan helpen. Het Amerikaanse leger werkt aan een armverwarmer waarmee mensen zonder handschoenen in de vrieskou reparaties kunnen uitvoeren of eerste hulp kunnen verlenen.

Handschoenen kunnen je handen op een comfortabele temperatuur houden, maar gaan vaak ten koste van je behendigheid. Maar als je je handschoenen uit doet, heeft dat ook een nadelig effect op je fijne motoriek. En je krijgt dan natuurlijk koude handen.

Fysioloog John Castellani en zijn team van het US Army Research Institute of Environmental Medicine te Massachusetts proberen dit probleem nu op te lossen met twee elektrisch verwarmde armbanden die je om je onderarmen draagt.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Pinnetjes in een bord

Volgens Castellani wordt een groot deel van het probleem veroorzaakt doordat het lichaam de bloedtoevoer naar de buitenste delen stopzet. Als je je onderarmen warm houdt, ga je dat tegen, zegt hij.

Een eerdere studie liet zien dat het bovenlichaam verwarmen ook de handen op temperatuur houdt. Die aanpak vergt echter een te hoog vermogen om tot een draagbaar apparaat te kunnen leiden.

Castellani’s team ontdekte dat als je alleen de onderarm verwarmt met een apparaatje dat zijn energie uit een batterij haalt, de temperatuur van de vingers eveneens verbetert. Ook is het verrichten van taken met je handen makkelijker, zoals pinnetjes in een bord met gaatjes stoppen.

Uit tests bleek dat het apparaatje het verlies van behendigheid met 50 procent verkleint en het verlies aan kracht in de vingers met 90 procent, ten opzichte van het dragen van geen handschoenen bij een temperatuur van 0,5 graden Celsius.

Lichter en robuuster

‘Iemand die zich behaaglijk voelt, is iemand die zijn werk kan doen’, zegt Castellani. ‘Behaaglijkheid is belangrijk.’

Verdere ontwikkeling moet er volgens Castellani voor zorgen dat het prototype lichter, robuuster en efficiënter te produceren wordt. Het doel is een apparaatje dat de kracht en de behendigheid van de vingers verhoogt tijdens vier uur durende blootstelling aan vrieskou.

Castellani verwacht dat het Amerikaanse leger de onderarmverwarmer binnen twee à drie jaar in gebruik neemt. Commerciële versies zouden kort daarna moeten volgen.