De voedingswaarde van mais kan verhoogd worden door een gen van een bacterie in te bouwen. Dit heeft een groep van Amerikaanse en Chinese onderzoekers aangetoond. Hun resultaten verschenen in PNAS.  

Mais is een van de meest geteelde gewassen ter wereld. De jaarlijkse productie ervan overstijgt die van tarwe en rijst ruimschoots. In landen in Afrika en Zuid-Amerika is mais het basisvoedsel. Maar verreweg het grootste gedeelte wordt gebruikt als veevoer. Omdat de gele korrels niet alle benodigde voedingsstoffen bevatten, worden er vaak sojabonen toegevoegd aan het veevoer.

Methionine

Twee-kleurige mais. bron: Flickr, Rosana Prada
Mais waar onderzoekers een gen van de E. coli-bacterie aan toevoegden, bevatten meer van het essentiële aminozuur methionine. bron: Flickr, Rosana Prada

Een voedingsstof die ook na het toevoegen van soja nauwelijks aanwezig is in veevoer is methionine. Dit is een essentieel aminozuur, wat betekent dat mensen en dieren het zelf niet kunnen aanmaken. Omdat het stofje wel onze haren en nagels gezond houdt en nodig is voor de groei en het herstel van weefsel, moeten we het binnenkrijgen via voedsel of voedingssupplementen. Bovendien hebben dieren het aminozuur nodig om te groeien. Nu wordt er daarom dure, kunstmatig geproduceerde methionine toegevoegd aan veevoer. Daardoor komt het ook in eieren en vlees terecht. Dat zijn voor mensen dus goede bronnen van methionine, net als trouwens rijst en granen. En binnenkort mais.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

De onderzoekers kregen het voor elkaar om de hoeveelheid methionine in maiskorrel te laten toenemen met 57 procent. Dat deden ze door een enkel gen van de E. coli-bacterie toe te voegen aan de maisplant. Hierdoor bevatte de plant een enzym dat de aanmaak van methionine stimuleert. ‘Tot onze verrassing tastte dit de groei van de maisplant niet aan’, vertelt Thomas Leustek van Rutgers University in de Verenigde Staten in een persbericht.

Kuiken test

Hun genetisch gemodificeerde mais testte de onderzoekers op een groep kuikens. Kippen krijgen nu meestal een mengsel van mais en soja te eten, waar synthetische methionine aan toegevoegd is, schrijven de onderzoekers. Het bleek dat de kuikens met de methionine mais veel beter groeiden dan wanneer ze gewone mais kregen. Ze deden het bijna net zo goed als de kuikens die gewone mais met synthetische methionine kregen.

De onderzoekers concluderen daaruit dat de kosten voor veevoer met methionine dankzij deze genetische modificatie af kan nemen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat mensen in landen waar mais het basisvoedsel is genoeg van het essentiële aminozuur binnenkrijgen.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: