Een genetisch gemodificeerde banaan zou vitamine A-tekorten kunnen verhelpen, laten Australische onderzoekers weten. Dat zou voornamelijk de gezondheid van kinderen in derdewereldlanden flink kunnen bevorderen.

De superbanaan bevat extra betacaroteen. Het menselijk lijf zet dit goedje om in vitamine A – waar vooral kinderen in Afrika een tekort aan hebben. Een ernstig vitamine A-tekort kan leiden tot blindheid of zelfs tot de dood. Jaarlijks sterven wereldwijd tot wel 700.000 kinderen door een vitamine A-tekort. Zo’n 300.000 kinderen raken erdoor hun zicht kwijt. De superbanaan zou volgens zijn makers een gezondheidsboost kunnen veroorzaken die deze getallen sterk omlaag kan brengen.

Eén gram superbanaan bevat minimaal twintig microgram vitamine A. Dat is flink wat, gezien de banaan van zichzelf geen hoog vitamine A-gehalte heeft. De banaan zal door de genetische verandering net een andere kleur geel hebben dan de traditionele banaan.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Superbanaan in 2020

De veelbelovende bananen zijn momenteel op weg naar de Verenigde Staten, waar de eerste menselijke proefpersonen het fruit zullen eten. De onderzoekers zullen aan het eind van dit jaar hun resultaten naar buiten brengen. Als de banaan in orde is, hopen de makers het fruit over zes jaar op Afrikaanse plantages te groeien.

Lees ook: