Veganisten moeten veel groenten en fruit eten om voldoende werkzaam vitamine A binnen te krijgen. NWO-voedingsdeskundigen in Wageningen toonden aan dat het lichaam lang niet zo veel bètacaroteen omzet in vitamine A als gedacht. Er zijn veel meer worteltjes op het bord nodig.

De onderzoekers toonden aan dat 2,6 microgram bètacaroteen in olie het lichaam net zoveel oplevert als 1 microgram vitamine A. Daarnaast bleek dat het lichaam bijna twee keer zo gemakkelijk bètacaroteen opneemt uit oranje pompoen als uit spinazie. Het caroteen in spinazie zit vast in de moeilijk bereikbare, groene chloroplasten. Pompoen herbergt het caroteen in de toegankelijkere oranje chromoplasten.

De Wageningse promovendus Machteld van Lieshout deed proeven bij Javaanse schoolkinderen. Deze kinderen moeten net als veganisten en sommige vegetariërs hun dagelijkse dosis vitamine A halen uit groente en fruit. Ruim honderd kinderen deden mee aan de proeven met olie. Bijna tachtig scholieren waren betrokken bij de studie naar spinazie en pompoen.

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn
LEES OOK

Serveer vleesvervangers niet af omdat ze ‘ultrabewerkt’ zijn

Zorgen over in fabrieken gemaakt voedsel, en over vleesvervangers in het bijzonder, zijn misplaatst, zegt bioloog Jenny Chapman.

De schoolkinderen consumeerden drie weken lang koolstof-13-gelabeld bètacaroteen in olie. Het gelabelde caroteen is niet radioactief. Net als bij het normale caroteen zet het lichaam het gelabelde caroteen om in vitamine A. De zo ontstane gelabelde vitamine A is gemakkelijk traceerbaar in het bloed.

Hun methode maakt volgens de onderzoekers de formulering mogelijk van adequaat beleid en van interventieprogramma’s voor het elimineren van vitamine-A-tekort. Volgens recente onderzoeken vermindert een verbeterde vitamine A-status ziekte en sterfte in de niet-westerse wereld met 23 procent. Daarnaast zijn de bevindingen van belang gezien de mogelijke bescherming die bètacaroteen biedt tegen kanker, hart- en vaatziekten en bepaalde oogziekten.

De Wageningers raden nationale en internationale organisaties aan om met hun resultaten opnieuw te kijken naar de bijdrage van bètacaroteen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. De techniekis ook geschikt voor het meten van de hoeveelheid vitamine A die het lichaam kan halen uit ‘gouden rijst’, de genetisch gemanipuleerde rijst met extra bètacaroteen.

Bericht NWO