Heeft u wel eens aardbeien die al na een paar dagen in de koelkast schimmelen? Dat is binnenkort verleden tijd. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat zwak ultraviolet led-licht de houdbaarheid van fruit ruimschoots kan verdubbelen.
Ook in voorgaande onderzoeken bleek kiemdodende bestraling met UV-licht efficiënt. Onderzoekers bestraalden het fruit toen kort na de oogst. De lichtbronnen die de onderzoekers toen gebruikten, werken echter slecht bij koelkasttemperatuur en bevatten de giftige stof kwik. Daarom ging plantdeskundige Steven Britz op zoek naar een alternatief.
De lichtbronnen die Britz in zijn nieuwe onderzoek gebruikt, zijn te vergelijken met die in BluRay-spelers. Ze zenden een andere golflengte uit dan de oude lichtbronnen, waardoor de straling ongevaarlijk is voor mensen. Daarnaast werken de leds prima in koude omstandigheden, bevatten ze geen kwik en zijn ze energiezuinig.
Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...
Deur dicht, UV aan
Samen met led-technici maakte Britz een prototype UV-koelkast, waarin de luchtvochtigheid 95% was. Zodra de deur van de koelkast dicht ging, sprongen de UV-leds aan. Het onderzoeksteam plaatsten supermarktaardbeien in de koelkast en wachtten af. Na negen dagen waren de aardbeien nog steeds schimmelvrij, waren ze even sappig als voorheen en waren ze slechts een klein deel van de gezonde kleurstof anthocyaan verloren.
Britz stelt zich voor dat we in de toekomst allemaal een koelkast hebben met een UV-lade waarin we fruit kunnen bewaren. Ook supermarkten zouden van de techniek gebruik kunnen maken.
Volgens Randy Worobo, een onafhankelijke voedseldeskundige van Cornell University, is de behandeling niet schadelijk ‘omdat het een oppervlaktebehandeling is, en dat is precies waar het bederf plaatsvindt.’ De enige moeilijkheid is dat het UV-licht de aardbeien van alle kanten moet beschijnen. ‘Als er ergens een schaduw is, zal daar geen bescherming zijn’, aldus Worobo.