Een gele worm is een teken van vergiftigde grond.

Vogels moeten oppassen: gele wormen kunnen zij beter niet nuttigen als maaltijd. Deze worm heeft namelijk een behoorlijke portie van het giftige metaal arseen binnengekregen.

De worm, Lumbricus rubellus krijgt zijn kleur door een orgaan dat om zijn darm heen zit. Normaal heeft het orgaan een groen-bruine kleur, maar bij arseen-tolerante wormen krijgt het een mosterdgele tint.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

“Vergiftigde grond heeft wel vaker invloed op de kleur van wormen” zegt wormexpert John Morgan van de universiteit van Cardiff. “Dezelfde worm krijgt een donkere kleur bij opname van lood, en wordt bijna doorzichtig op een zinkhoudende bodem.” Het is echter de eerste keer dat vergiftigde grond tot een gele kleur leidt.

Mijngebied

Britse wetenschappers van de universiteit van Lancaster ontdekten de gele wormen rond een mijngroeve in Tavistock. In de 19e eeuw was hier de grootste arseenmijn ter wereld in bedrijf. De grond is hierdoor nog steeds vervuild.

De kans is groot dat de gele wormen het mijngebied gaat overbevolken: de wetenschappers hebben ontdekt dat de wormen hun gele kleur doorgeven aan hun nageslacht. De wetenschappers willen de wormen kweken en gebruiken om het metaal uit de bodem te halen.

Mariëtte Bliekendaal