Een vleesetende plant in Brazilië vangt en verteert rondwormen met zijn ondergrondse bladeren.

De plantensoort Philcoxia minensis, die leeft in de Braziliaanse tropische savanne, heeft ondergrondse klevende bladeren die functioneren als een val voor wormpjes. Onderzoekers van de universiteit Campinas in São Paulo ontdekten dat die ondergrondse bladeren enzymen bevatten waardoor de plant zijn gevangen prooi zelf kan verteren.

Oppervlakte van een blad van de plant Philcoxia minensi. De peilen wijzen naar een wormpje en een zandkorrel die vastzitten aan de klevende klieren van het blad. Bron:PNAS.

Vleesetende planten leven vaak in voedselarme gebieden waardoor ze hun belangrijkste voedingstoffen zoals fosfaat en stikstof halen uit insecten. De meeste planten vangen bovengronds insecten en hebben bijvoorbeeld microbes nodig die het dier eerst voor hun verteren waarna de plant de voedingsstoffen opneemt. De Philcoxia minensis, onderdeel van de weegbreefamilie, kan met behulp van de actieve enzymen fosfatasen in zijn bladeren de rondwormen ondergronds zelf verteren.

Waarom we dieren geen ­menselijke eigenschappen moeten toedichten
LEES OOK

Waarom we dieren geen ­menselijke eigenschappen moeten toedichten

Dieren zoals chimpansees antropo­morfiseren belemmert onderzoek in plaats van het te bevorderen, zegt evolutiebioloog Marlene Zuk.

Tijdens het onderzoek voedde hoofdonderzoeker Caio Pereira de rondwormen met voedsel dat gelabeld was met het isotoop 15N . Door vervolgens de wormen te voeden aan de plant, kon hij zien of en hoeveel van het isotoop in de plant terecht kwam. Binnen 24 uur vond hij 5% van de worm terug in de plant en na 48 uur 15%. Daaruit concludeerde Pereira dat de plant de worm vangt en zelf verteert met zijn bladeren.

Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe de plant de wormen precies lokt en grijpt.