Botanici hebben tijdens veldwerk een verrassende ontdekking gedaan: een vleesetende plant die onder de grond leeft.

Kevin Hogan van de University of Florida vond de plant op een zanderige heuvelrug van de Central Florida’s Archbold Biological Station. Samen met Stephen Mulkey ontdekte hij een kleine gele bloem. In het voorjaar is dit is het enige dat zichtbaar is van deze plant. De rest van de tijd leeft hij onzichtbaar, zonder direct zonlicht, onder de grond.

De ‘bladeren’ van de plant groeien ondergronds omhoog vanuit de hoofdstengel, de ‘wortels’ groeien naar beneden. De vleesetende plant heeft nog geen naam, maar behoort tot de utricularia (blaasjeskruid). Hij is uniek in zijn soort.

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs
LEES OOK

Tijd 'vertraagt' bij het zien van iets gedenkwaardigs

Tijdens het kijken naar een opvallende afbeelding lijkt de tijd langzamer te gaan, ontdekten Amerikaanse hersenwetenschappers.

De plant leeft van klein gedierte. Dat hij deze kan vangen, komt waarschijnlijk doordat de plant inwendig een lagere luchtdruk heeft dan zijn omgeving. Als een klein ondergronds insect of een worm langskomt, opent een wortelknol zich door het drukverschil en zuigt die het diertje naar binnen.
Het ondergronds leven van de plant is opmerkelijk. Hogan legt uit: “Het witte kwartszand van de heuvelrug laat zoveel licht door tot onder de oppervlakte, dat de plant toch fotosynthese kan laten plaatsvinden.”

Irene Husmann