Twee astronauten van het internationale ruimtestation ISS hebben een defecte pomp in het koelsysteem vervangen. De pomp ging op 31 juli kapot, waardoor circuit A van het koelsysteem van het ISS uitviel. De bemanning was hierdoor gedwongen om meerdere instrumenten tijdelijk uit te schakelen, waaronder het gps-systeem en twee gyroscopen.


Het lukte de Amerikaanse astronauten Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson tijdens de eerste ruimtewandeling op 7 augustus niet de defecte, 355 kg zware pomp los te krijgen van het ruimtestation. Een met koelvloeistof gevulde slang bleef vastzitten. Door deze vertraging moest het team het na acht uur en drie minuten voorlopig opgeven. Daarmee was de ruimtewandeling wel de langste in de geschiedenis van het ISS.

Tijdens hun tweede wandeling op 11 augustus lukte het de astronauten wel om de pomp los te koppelen en buiten het ruimtestation te parkeren. Tijdens een derde wandeling op 16 augustus hebben zij de vervangende pomp (zie foto) aangesloten. Daarmee moet het volledige koelsysteem weer gaan draaien.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

NASA-medewerkers hebben de operatie beschreven als ‘een van meest uitdagende reparaties aan het ISS’. Dat komt vooral doordat de pomp zo groot is, namelijk 1,6 bij 1,2 bij 1 m, de afmetingen van een forse wasmachine.