Engelse astronomen hebben negen nieuwe objecten gevonden die om de Melkweg draaien. Het gaat waarschijnlijk om dwergsterrenstelsels.

In deze afbeelding zijn zes van de negen nieuwe stelsels te zien. De andere drie bevinden zich net buiten het blikveld.  Bron: Y. Beletsky/Carnegie Observatories
In deze afbeelding zijn zes van de negen nieuwe stelsels te zien. De andere drie bevinden zich net buiten het blikveld.
Bron: Y. Beletsky/Carnegie Observatories

Het is de eerste keer in bijna tien jaar dat astronomen nieuwe dwergsterrenstelsels rond de Melkweg ontdekken. De stelsels zijn te zien vanaf het zuidelijk halfrond nabij de Magelhaense wolken, de twee bekendste sterrenstelsels die om de Melkweg draaien.

De net ontdekte sterrenstelsels zijn erg donker – zo’n miljard keer minder helder dan de Melkweg. Ze bevatten ook een miljoen keer minder massa. Het stelsel dat zich het dichtst bij de Melkweg bevindt, staat op een afstand van 95.000 lichtjaar. De getijdenkrachten van de Melkweg reten dit stelsel langzaam maar zeker uiteen. Het verste stelsel staat op een afstand van 1,2 miljoen lichtjaren.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

Bolhopen

Drie van de objecten zijn zonder twijfel dwergsterrenstelsels, laten we astronomen weten in een persverklaring. De andere stelsels zouden eventueel ook  bolvormige sterhopen kunnen zijn.

Hoewel er waarschijnlijk honderden dwergsterrenstelsels om de Melkweg draaien, zijn ze moeilijk te observeren. Dat maakt de vondst, van negen stelsels in een klap, extra bijzonder.

Dark Energy Survey

De objecten zijn gevonden in de metingen van de Dark Energy Survey. Dit project was vorige week ook al in het nieuws, toen de Dark Energy-camera’s per ongeluk een prachtige foto schoten van komeet Lovejoy.

Lees ook: