Astronomen hebben per ongeluk een geweldige foto gemaakt van de komeet Lovejoy. De komeet verraste de wetenschappers door plots op het scherm van hun Dark Energy Survey-camera te verschijnen.

Op 27 december 2014 verscheen Lovejoy voor de lens van de 570-megapixel camera. De camera nam 62 foto’s. Door de beelden samen te stellen, verscheen een prachtig plaatje.

2015-03-03 lovejoy

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...

Close-up

De komeet was op een afstand van 82 miljoen kilometer van de aarde toen de astronomen het plaatje schoten. De camera is bedoeld om diep in het heelal te kijken, om de uitdijing van het universum in kaart te brengen en zo de invloed van donkere energie te doorgronden. Voor dit doeleinde is de camera in staat licht te zien van objecten op 8 miljard lichtjaar afstand. Voor het apparaat was dit shot dus een echte close-up.

De komeet bestaat uit een ijsbal van zo’n vijf kilometer breed. Het ijs is omringt door een wolk van gas en stof dat 640.000 kilometer ver reikt.

De foto is ook beschikbaar in hoge resolutie.

Lees ook: