Berlijn (D) – Technici van het Fraunhofer Institut werken aan een autoslot dat vingerafdrukken meet.


Vingerafdrukken zijn niet alleen geschikt voor opsporingsdoeleinden, maar ook als beveiligingsmethode. Het Fraunhofer Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik (IPK) ontwikkelt een autobeveiliging met vingerafdruksensor. BMW wil het systeem gaan toepassen.
Het nieuw ontworpen automatische slot diende zeer robuust te zijn. Een team onderleiding van dr Bertram Nickolay onderzocht een groot aantal sensoren op geschiktheid. Het systeem leert eerst de vingerafdrukken van alle toegestane chauffeurs. De sensor maakt een digitale afbeelding van een vingerafdruk, waarna beeldverwerkende software kenmerken van de afdruk vastlegt.
Als iemand een vinger op de sensor plaatst, vergelijkt het systeem de afdruk met de opgeslagen gegevens. Bij een positieve vergelijking verschaft het toegang tot de auto en maakt het de startonderbreking ongedaan. Desgewenst zet het systeem de favoriete radiozender aan, plaatst het de stoel in de juiste positie en stelt het de spiegels af.
Het grote voordeel van het vingerafdruktoegangssysteem is dat bestuurders geen autosleutel kunnen vergeten. En zolang minderjarigen hun vingerafdruk niet door de auto mogen laten registreren, hoeft niemand angst te hebben voor joy-riders.

Erick Vermeulen