Ilse Rooman heeft de Aventis Award in Diabetes gewonnen.

Dr Ilse Rooman zal op 20 februari de Aventis Award in Diabetes in ontvangst nemen. Zij kreeg deze prijs voor haar diabetesonderzoek. Haar onderzoek heeft aangetoond dat het hormoon gastrine en zijn cellulaire receptoren nodig zijn om insulineproducerende cellen te vormen uit andere alvleeskliercellen.

De Aventis Award wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper die een origineel en belangrijk diabetesonderzoek heeft gedaan. Rooman promoveerde vorig jaar aan de Vrije Universiteit Brussel.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Roomans onderzoek maakt deel uit van een internationaal project waarin men probeert insulineproducerende cellen te vormen uit alvleeskliercellen. Bij suikerziekte produceren de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier te weinig insuline. Een diabetespatiënt moet daarom insuline spuiten, maar dit heeft niet de nauwkeurige timing van de natuurlijk insuline-afgifte. Wetenschappers willen alvleeskliercellen van de patiënt herprogrammeren, zodat deze weer insuline gaan afgeven.

Mariëtte Bliekendaal