Ilse Rooman heeft de Aventis Award in Diabetes gewonnen.

Dr Ilse Rooman zal op 20 februari de Aventis Award in Diabetes in ontvangst nemen. Zij kreeg deze prijs voor haar diabetesonderzoek. Haar onderzoek heeft aangetoond dat het hormoon gastrine en zijn cellulaire receptoren nodig zijn om insulineproducerende cellen te vormen uit andere alvleeskliercellen.

De Aventis Award wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge wetenschapper die een origineel en belangrijk diabetesonderzoek heeft gedaan. Rooman promoveerde vorig jaar aan de Vrije Universiteit Brussel.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Roomans onderzoek maakt deel uit van een internationaal project waarin men probeert insulineproducerende cellen te vormen uit alvleeskliercellen. Bij suikerziekte produceren de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier te weinig insuline. Een diabetespatiënt moet daarom insuline spuiten, maar dit heeft niet de nauwkeurige timing van de natuurlijk insuline-afgifte. Wetenschappers willen alvleeskliercellen van de patiënt herprogrammeren, zodat deze weer insuline gaan afgeven.

Mariëtte Bliekendaal