Diemen (NL) – Met 1350 citaties op zijn naam wint bewegingswetenschapper Han Kemper de Citation Award 2002.


Op 31 mei 2002 ontvangt bewegingswetenschapper Han Kemper de prestigieuze Citation Award 2002. Dat gebeurt tijdens het 49e congres van de American College of Sports Medicin (ACSM) in St. Louise (VS). De prijs is gebaseerd op het aantal malen dat een kandidaat is geciteerd in artikelen en boeken op het terrein van de bewegingswetenschappen. Daarnaast speelt het curriculum vitae ook een rol.
De Citation Award bestaat sinds 1958. De hoogleraar Gezondheidskunde van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam is de eerste Nederlander die de prijs wint. ACSM roemt Kemper als docent, als bestuurder en als organisator. Daarnaast roemt de organisatie de manier waarop hij zich voor de wetenschap inzet. Bovenal prijst ACSM de manier waarop Kemper leiding gaf aan het Amsterdamse Groei en Gezondheids Onderzoek (AGGO). Het onderzoek volgde kinderen gedurende hun middelbare-schoolperiode en legde een verband tussen gezondheid en leefgewoonten van de kinderen zoals lichaamsbeweging, voeding, roken en stress. Het bijzondere van het AGGO is dat nu voor twee van de drie middelbare scholieren kan worden voorspeld of ze op latere leeftijd een verhoogd risico op bepaalde chronische ziekten lopen.
Kemper is auteur van meer dan driehonderd wetenschappelijke artikelen en vijf boeken. Hij is meer dan 1350 maal geciteerd.

Frédérique Melman