Het ledlicht van beeldschermen maakt mensen alerter en verhoogt ook de hogere hersenfuncties. Te veel computerwerk op de late avond kan dan ook slapeloosheid veroorzaken. Dat komt doordat de blauwe component van het licht het dag-nachthormoon melatonine beïnvloedt.

De modernere lcd-beeldschermen hebben witte leds als achtergrondverlichting. Die hebben een piek in het spectrum bij 464 nm, ofwel in het blauwe licht. Onderzoekers van de Universitäre Psychiatrische Kliniken (UPK) in het Zwitserse Basel plaatsten proefpersonen vijf uur lang voor zowel dit type display als voor een ouderwetse beeldbuis. Vervolgens onderwierpen ze hen aan verschillende tests.

Daaruit blijkt dat bij de ledschermen meer snelle oogbewegingen voorkomen en dat proefpersonen sneller reageren en beter beslissingen nemen. Ze blijken een verlaagde hoeveelheid melatonine in hun speeksel te hebben. ‘Dit hormoon hangt samen met het dag-nachtritme. Een laag peil wijst erop dat het lichaam denkt dat het dag is’, zegt prof.dr. Christian Cajochen van de UPK. Dat blauw licht dit veroorzaakt, is al langer bekend.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

De toegenomen alertheid kan ook nadelig werken. Wie tot laat in de avond computerwerk doet of tv kijkt, kan daarna maar moeilijk de slaap vatten. Cajochen pleit er daarom voor dat de volgende generatie beeldschermen leds hebben die gedurende de dag subtiel van kleurtemperatuur veranderen. ‘In de ochtend een beetje meer blauwig en wat warmer in de middag.’