Sturen we binnenkort onze mp3-spelers aan met touchscreens op het lichaam? Volgens Microsoft wel – zo lang we maar korte mouwen dragen.

‘Skinput’ is het antwoord op de steeds kleinere knopjes op telefoons, muziekspelers en computers. In een armband, bovenaan de arm, zitten een projector en een trillingsgevoelige sensor. De ‘picoprojector’, ter grootte van een microchip, geeft een menu of toetsenbord weer op de arm. De sensor registreert de keuze die men hierop maakt door de arm aan te tikken: een pezig deel geeft een wat andere trilling dan een vleziger deel.

Het systeem werkt zelfs als het lichaam in beweging is, maar kent ook beperkingen. Bij lange mouwen werkt het apparaat minder nauwkeurig en een wollige trui of jas maken het gebruik zelfs onmogelijk. Verder moet het apparaat per gebruiker anders worden ingesteld: de arm van een bodybuilder klinkt natuurlijk anders dan die van een sumoworstelaar.
Lieke van der Hulst

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.