Een wolk van berkenpollen daalt op Europa neer. De hoge concentraties zorgen ervoor dat veel meer mensen dan normaal last hebben van ‘hooikoorts’ en allergische reacties.

Na een natte aprilmaand is mei begonnen met warm en droog weer. Voor de berkenbomen zijn dat ideale omstandigheden. Niet alleen komt er een enorme hoeveelheid pollen vrij, maar de pollen blijven ook nog eens langer in de lucht. In Denemarken is een record van meer dan vierduizend pollen per kubieke meter lucht gemeten. Volgens de Europese meteorologische organisatie Eumetsat zijn er gevallen waarin mensen die normaliter niet reageren op pollen, nu wel allergische reacties tonen.

Een satellietfoto gemaakt door een Meteosat-satelliet toont in de vroege ochtend de pollen als een gelige deken die zich over Europa verspreidt. In Denemarken dragen pollen afkomstig uit Zweden, Finland en Rusland ook bij aan de hoge concentraties. Het pollentapijt strekt zich zuidelijker uit over Duitsland en Frankrijk. Zelfs de Britten hebben er last van: de continentale pollenwolk steekt de Noordzee over en bereikt de Britse oostkust.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

De pollenpiek voor hazelaar en els is vrijwel over, zo meldt de site Polleninfo. De productie van berkenpollen verschuift naar het noorden. De periode voor graspollen begint aan te breken in het Middellandse-Zeegebied, en zal de komende maand langzaam naar het noorden verschuiven, met in de Lage Landen een piek van begin juni tot half juli.