Sinds gisteren kan iedereen CERN bezoeken. De internationale organisatie voor elementair deeltjesonderzoek opende in 2011 haar deuren voor Google Street View, en het resultaat staat nu online.

09-27 LHC Streetview2
Bezoek ook de ondergrondse LHC-experimenten met Google Maps.

Zoek bij Google Maps naar CERN, pak het oranje mannetje beet, en versleep hem naar de kaart om Street View te activeren. Zo kun je vanaf gisteren de CERN-campus bezoeken. Je kunt laboratoria en controlekamers binnentreden, en zelfs de experimenten onder de grond bekijken.

Tientallen meters onder de CERN-campus bevindt zich namelijk de Large Hadron Collider (LHC), de gigantische ringvormige deeltjesversneller waarmee onlangs het higgsdeeltje is gevonden. Google Maps biedt zowel een kijkje in de tunnels van de LHC als bij de experimenten die normaal gesproken alleen een lucky few mogen bezoeken.

‘We moeten ons afvragen: wat kost ons gedrag de samenleving?’
LEES OOK

‘We moeten ons afvragen: wat kost ons gedrag de samenleving?’

Hoe denkt Reint Jan Renes dat we mensen hun gedrag kunnen laten veranderen om de klimaatverandering een halt toe te roepen?

Met de LHC-experimenten onderzoeken natuurkundigen materie, antimaterie en fundamentele krachten die deeltjes bijeenhouden. In 2012 vond CERN het illustere higgsboson, het deeltje dat simpel gezegd alle andere deeltjes van massa voorziet.

Wandel binnen bij CERN. Bron: Google Maps
Wandel binnen bij CERN.
Bron: Google Maps