Toronto (CA) – Niet alleen koolhydraten zijn goed voor het geheugen. Andere energierijke voedingsstoffen vergroten het herinneringsvermogen evenveel.


“De positieve effecten van koolhydraten op ons geheugen zijn al lang bekend. Wij toonden echter voor het eerst aan dat eiwitten en vetten net zo goed werken”, aldus drs Randall Kaplan, promovendus aan de University of Toronto.
Door de consumptie van koolhydraten stijgt het glucosegehalte in het bloed. Totnogtoe namen wetenschappers aan dat die glucosehoeveelheid bepalend is voor onze cognitieve prestaties, met name voor het geheugen. Kaplan en zijn collega's bewezen echter met een experiment dat het puur de energiewaarde is die telt. Proefpersonen presteerden namelijk niet alleen beter bij geheugentesten na het drinken van een suikerdrank, maar ook na het drinken van een eiwitdrank of een vetdrank. Welke van de drie dranken een persoon had gekregen, maakte daarbij niet uit, zolang de energie-inhoud maar hetzelfde was. Het glucosegehalte in het bloed deed er dus niet toe.

Nienke Beintema