Videogames bestuur je straks niet meer met je armen, maar met je darmen. Spelers van de Guts Game moeten een virtuele parasiet afweren door de temperatuur in hun ingewanden te veranderen. Die temperatuur wordt door een ingeslikte sensor gemeten.

Zhuying Li en Floyd Mueller van het Royal Melbourne Institute of Technology in Australië waren benieuwd wat voor games je zou kunnen spelen met eetbare sensoren. Dergelijke pillen kunnen videobeelden opnemen of bepaalde dingen meten, zoals temperatuur, pH-waarde, druk of de aanwezigheid van chemicaliën.

De Guts Game speel je met z’n tweeën. Zodra de spelers de pil hebben ingeslikt, moeten ze op bepaalde momenten in de daaropvolgende 24 tot 36 uur in actie komen. Ze moeten dan een virtuele parasiet doden door de temperatuur in hun ingewanden te veranderen.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Let the game begin! Beeld: Exertion Games Lab

Dat doen de spelers bijvoorbeeld door warme en koude drankjes en maaltijden te nuttigen. Ook kunnen ze zich in het zweet werken door fanatiek te sporten of een pittige maaltijd te verorberen. Ondertussen stuurt de sensor temperatuurgegevens door naar een Guts Game-app. De winnaar is degene die het vaakst het dichtst bij de gevraagde temperatuur komt.

In tegenstelling tot sommige andere games kan er geen discussie bestaan over wanneer het spel is afgelopen. ‘Het spel eindigt wanneer een van de spelers de sensor uitpoept’, zegt Li.

Doktersrecepten

Zeven tweetallen hebben de Guts Game uitgeprobeerd. Hun reacties waren wisselend. Sommigen voelden weerzin tegen het inslikken van de pil. Anderen hadden het idee dat ze wat over hun lichaam leerden. Ze merkten bijvoorbeeld dat wanneer de sensor in de maag zit, de temperatuur ervan eenvoudig kan worden veranderd door te eten of te drinken. Zodra de sensor echter de darmen is binnengekomen, wordt die vrijwel alleen nog door lichaamsbeweging beïnvloed.

LEESTIP: Dit boek zit vol fascinerende weetjes en stoere uitdagingen, gebaseerd op het populaire tv-programma Klaas kan alles. Vanaf 8 jaar. Bestel in onze webshop!

Li en Mueller presenteerden het spel op een conferentie in oktober. Volgens hen bestaat er geen enkel gezondheidsrisico voor de spelers, omdat de temperatuurveranderingen klein zijn.

Mueller zou graag zien dat de Guts Game het begin is van een nieuwe vorm van gaming. Daarnaast hoopt hij dat het toevoegen van een spelelement aan pilinname onderzoekers laat zien hoe ze mensen zich beter kunnen laten houden aan doktersrecepten. Pakweg de helft van de patiënten houdt zich daar namelijk niet aan.