Spaanse onderzoekers ontdekten dat de lever Ecstasy omzet in een verbinding die de hersenen beschadigt.

Nadat de gebruiker een pilletje Ecstasy slikt, belandt de verbinding MDMA in de spijsvertering. De lever, het orgaan dat zorgt voor de afbraak van vele lichaamsvreemde verbindingen, pakt ook deze component aan. Daarbij zet die MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) om in de verbinding HHMA (3,4-dihydroxymethamfetamine), eveneens een lichaamsvreemd stofje.

Eerder was er door wetenschappers al gespeculeerd over de schadelijke rol van HHMA, maar totnogtoe faalden alle meetpogingen.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Onderzoekers in Barcelona ontwikkelden een methode waarmee ze zeer precies de hoeveelheid HHMA meten. Ze beschrijven hun resultaten in Chemical Research in Toxicology.

Schade

Bij het uittesten van de nieuwe meetmethode, namen vier vrijwilligers, die regelmatig de drug gebruikten, een dosis van honderd milligram. Gedurende 24 uur moesten ze regelmatig urinemonsters en bloedmonsters afstaan. De onderzoekers vonden vrijwel gelijke concentraties aan HHMA en MDMA in de monsters. Het Spaanse onderzoek ondersteunt nu de hypothese dat HHMA in ieder geval bijdraagt aan de effecten van Ecstasy, en mogelijk zelfs de hoofdschuldige is van de schade die de populaire drug veroorzaakt.

Ecstasy kan onder andere geheugen en denkprocessen aantasten. Gebruikers scoren lager in geheugentesten en bij dieren blijken negatieve gevolgen van de drug na zeven jaar nog aantoonbaar. Diverse effecten treden pas op nadat het lichaam de drug verwerkt. De nieuwe meetmethode kan helpen om beter te begrijpen hoe Ecstasy werkt en welke effecten die op langere termijn kan hebben.