Utrecht (NL) – Twee Vlaamse en vier Nederlandse scholieren vertegenwoordigen de lage landen op de internationale biologie-olympiade in Turkije.


De tiende Nederlandse Biologie Oympiade is dit jaar gewonnen door de zeventienjarig Silvester de Nooijer uit Middelburg. Samen met de overige drie winnaars gaat hij ons land van 10 tot en met 16 juli in Antalya (Turkije) vertegenwoordigen op de internationale biologie-olympiade. De afgevaardigden voor Vlaanderen zijn Peter Desmet en Sofie Hoorelbeke, de winnaars van de Vlaamse Biologie Olympiade.
In de Nederlandse biologie olympiade is Eva Deinum als tweede geëindigd, op de derde Mariëlle Winarto en de vierde plaats is voor Michiel Bouwhuis.
1300 leerlingen afkomstig uit 158 scholen deden mee aan de voorronden van de olympiade waarvan de dertig besten doorgingen na de eindronde. Deze vond plaats van 15 tot en met 22 juni op de Universiteit Utrecht; een wetenschapsweek die een mix was van training, studie, onderzoek en recreatie. “Hartstikke gezellig, een week in een hotel, maar langer had het ook niet moeten duren want zo’n olympiade is best vermoeiend”, vertelt Silvester, die vorig jaar nog als zevende eindigde.

De olympiade is een wedstrijd in het oplossen van theoretische en praktische problemen waarvoor biologische kennis en interesse en vooral creativiteit, inventiviteit en doorzettingsvermogen nodig zijn.

Om zich voor te bereiden op de internationale olympiade in Antalya hebben de vier olympiadegangers het dikke boek Life science of Biology gekregen. “Zodat we de onderdelen die nog problemen geven kunnen nakijken”.
Zenuwachtig?
“We maken toch geen schijn van kans tegen de Aziaten”, meent Silvester,”want voor hun staat er veel meer op het spel, zoals een jaar gratis studeren.Wij gaan voor de lol en volgend jaar ga ik toch wel studeren”.

Ingrid van Vilsteren