Diemen (NL) – De Vlaamse en Nederlandse winnaars van de Biologieolympiade 2002 zijn bekend. Zij mogen hun land vertegenwoordigen in de strijd om het olympiadegoud.


De winnaars van de Biologieolympiade 2002 voor bovenbouwleerlingen uit Vlaanderen en Nederland zijn bekend. Hannes van den Boscche, leerling aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk en Reinier de Adelhart Toorop van het Barleaus Gymnasium in Amsterdam zullen ieder hun vierkoppig team op de Internationale Olympiade in Letland aanvoeren. Samen met teams uit 38 andere landen zullen de leerlingen hun hoofd breken over biologische onderwerpen. Dit jaar staan DNA-onderzoek en boomstammen centraal. De knappe koppen zullen zowel praktische als theoretische vraagstukken oplossen.
Traditiegetrouw gaat het goud meestal naar Aziatische landen. Dat komt doordat veel leerlingen in China, Thailand, Vietnam, Korea en Taiwan na schooltijd gewoon doorgaan met leren. De concurrentie om een plaatsje aan een Aziatische universiteit is namelijk moordend. Een heel andere studiecultuur dan de Vlaamse en Nederlandse. Toch maken onze Nederlandstalige vertegenwoordigers een goede kans. Elkaar helpend in het vertalen van de Engelse vragen, binden zij de strijd aan met andere teams voor een plaats op het erepodium.

Frédérique Melman