Een orgaan in een laboratorium kweken, dat is wellicht de oplossing voor het donorentekort. Biotechnologen slaagden er voor het eerst in om een mensenlever te kweken. Voorlopig is het echter alleen verkrijgbaar in miniformaat.

Biotechnoloog Pedro Baptista van het Wake Forest University Baptist Medical Center collega’s kweekten het levertje met behulp van een ‘levergeraamte’ en een paar mensencellen een nieuw mini-lever. Ze behandelden een rattenlever met een milde zeep, zodat alle cellen dood gingen. Alleen een geraamte van bloedvaten bleef over.

Dit geraamte bestond al, maar Baptista en zijn collega’s slaagden erin om hiermee een functionerend lever te kweken. De biotechnologen presenteerden hun resultaten tijdens de Liver Meeting, een congres voor leverexperts.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

De onderzoekers implanteerden leverstamcellen en cellen die de wanden van bloedvaten bedekken in het geraamte. Dit preparaat ging in een ‘bioreactor’, een apparaat dat een constante stroom aan voedingsmiddelen en zuurstof door het orgaan verspreidt. Na een week ontstond een functionerend mini-lever.

Dit jaar staan er zo’n 116 patiënten op de Nederlandse wachtlijst voor een donorlever. In de toekomst kan de kweeklever misschien gebruikt worden om patiënten zoals hen te behandelen. De lever kan ook van pas komen om nieuwe medicijnen te testen. Nu gebruikt men vaak dierenlevers, maar de manier waarop een lever met een nieuw medicijn omgaat is hiermee niet exact genoeg te bekijken.

Er volgt echter nog een grote test: doet het levertje het in een mensenlichaam? Om dat te testen willen de onderzoekers de lever eerst implanteren in dier. Als dat goed gaat, volgt de mens. Daarnaast willen de onderzoekers kijken of hun kweekmethode toepasbaar is op andere organen, zoals de nier of de alvleesklier.

Liz Brower