Een molecuul uit de specerij koenjit of kurkuma kan leverziekte tegengaan.

Bijna een op de dertig inwoners van de VS zal een vorm van leverziekte oplopen die kan leiden tot leverfibrose en soms zelfs kanker. De vervetting van de lever, die vaak optreedt bij gezette en dikke mensen, komt steeds vaker voor en is niet gekoppeld aan alcoholgebruik. Hoge concentraties van het eiwit leptine spelen daarbij een rol. Het molecuul curcumine kan, in ieder geval in de reageerbuis, de hoeveelheid leptine gunstig beïnvloeden.

Curcumine geeft koenjit een gele kleur.
Curcumine geeft koenjit een gele kleur.

Dit blijkt uit onderzoek van Anping Chen aan Saint Louis University. Hij zoekt naar natuurlijke manieren om leveraandoeningen tegen te gaan. De specerij koenjit wordt toegepast bij traditionele Oost-Aziatische geneeswijzen. Waarschijnlijk is het molecuul curcumine, dat koenjit zijn gele kleur geeft, een soort ontstekingsremmer. Of het in een voedingsmiddel zit, blijkt in de lijst van ingrediënten uit het E-nummer, E100.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Het hongereiwit leptine zet de zogenaamde stellaire levercellen aan tot productie van het bindweefseleiwit collageen. Curcumine vermindert de invloed van leptine op deze stellaire levercellen. Na deze vondst, gemeld in het blad Endocrinology, moet er nog het nodige onderzoek volgen. Eerst zal in een diermodel de positieve werking van curcumine moeten worden bewezen, daarna volgt wellicht een klinisch onderzoek met mensen.