Voor onderzoek aan leverinfecties en geschikte medicijnen hebben onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute een muis gecreëerd die een vrijwel menselijke lever heeft.

Onderzoek naar leverinfecties was tot nog toe zeer lastig, omdat het onmogelijk is om levercellen in een cultuur in leven te houden, laat staan dat ze in een petrischaaltje ook groeien. Kleine proefdieren waren ongeschikt omdat ze bijvoorbeeld niet met hepatitis C kunnen worden geïnfecteerd. De nieuwe muis met mensenlever biedt nu uitkomst. Een belangrijke stap vooruit in het onderzoek naar leverziekten, stellen de auteurs van het Salk Institute in de Journal of Clinical Investigation.

Nuttig muismodel

Onderzoeker Karl-Dimiter Bissig en zijn collega’s gaan uit van een muis met een leveraandoening die ze met het medicijn NBTC kunnen beteugelen. Als ze vervolgens de dosis van het medicijn verlagen, biedt dat mogelijkheden voor menselijke levercellen om de zieke lever te bevolken, totdat die 95% van de lever uitmaken. Deze lever blijkt met zowel hepatitis B als hepatitis C te kunnen worden besmet. Nog mooier is het dat in de muis bestaande therapieën tegen deze leverbesmettingen effect sorteren.

‘De body positivity-beweging  is niet alleen maar positief’
LEES OOK

‘De body positivity-beweging is niet alleen maar positief’

Body positivity kan ook gevaarlijk zijn, stelt psycholoog Anne Roefs. Het kan mensen de motivatie ontnemen om af te vallen.

Bissig: “Dit bewijst dat ons nieuwe muismodel medisch van belang is en kan worden gebruikt om nieuwe drugs te testen, voordat ze aan mensen worden toegediend.” Hij voorziet dat ook bij onderzoek aan andere ziekteverwekkers die de lever belagen, zoals de malariaparasiet, de muis zijn nut zal bewijzen. De methode waarmee deze proefmuizen zijn geproduceerd, is vrij beschikbaar gesteld aan de onderzoeksgemeenschap.