Acht pijlgifkikkers zijn gearriveerd in Diergaarde Blijdorp. Hun gif wordt gebruikt voor medisch onderzoek.

Kikkerlikkers opgepast! Diergaarde Blijdorp heeft zeer gevaarlijke Zuid-Amerikaanse pijlgifkikkers in huis gehaald. De huid van een enkel exemplaar van de Phyllobates terribilis bevat genoeg gif om honderd mensen mee te doden. Aan het diertje likken is dus niet zo’n slim idee.

De kikkers mogen hun gif echter niet voor zichzelf houden. De dierentuin wil met dit gif nieuwe medicijnen ontwikkelen, zoals spierverslappers, anaesthetica en hartstimulerende middelen. Het gif van de kikker blokkeert de signaaloverdracht in zenuwen, waardoor gespannen spieren niet meer kunnen ontspannen en slappe spieren niet meer kunnen samentrekken. Zuid-Amerikaanse indianen smeren hun pijlen in met het gif van de kikkers, om zo kleine prooidieren te doden.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Diergaarde Blijdorp wil de kikker op grote schaal gaan fokken. Het dier leeft in het tropisch regenwoud in Colombia. De oprukkende houtkap bedreigt echter zijn leefgebied. Een internationaal fokprogramma moet het beestje redden van de ondergang.

Mariëtte Bliekendaal