De temperatuur stijgt langzaam in een oven in Tucson, Arizona. De universiteit van Arizona smelt daar zo'n 20.000 kilogram glas. Via internet kun je het smelten volgen.


Over vier jaar moet in Arizona de Large Binocular Telescope beelden van het heelal opleveren. De 'verrekijker', met een kostprijs van 84 miljoen dollar, bevat twee spiegels met een doorsnede van 8,4 meter. Hij zal beelden in het zichtbaar licht en in het infraroodlicht gaan opleveren. Inmiddels smelt men in de oven van het University of Arizona Mirror Lab het boorsilicaatglas voor de tweede spiegel.

Geïnteresseerden kunnen via de website van het Mirror Lab het smeltproces volgen (klik op Casting Pictures). Inmiddels is de temperatuur al opgelopen tot meer dan 300ºC. Vrijdagmiddag 19 mei begint het voor de Europese kijkers daadwerkelijk interessant te worden. De vaste glasbrokken veranderen dan eerst in een soort van gelatine en verkrijgen daarna de consistentie van dikke honingstroop. Vrijdagochtend lokale tijd, bij een temperatuur van 750ºC, gaat de spiegelvorm draaien en vloeit het glas in de honingraatachtige structuur. De spiegelmakers verwachten zaterdag 20 mei de mooiste beelden.

Erick Vermeulen