Op de Afsluitdijk komt een blue energy-centrale van 50 kW, die uit het verschil in zoutgehalte tussen water uit de Waddenzee en het IJsselmeer energie wint.

Tot nu toe was 1 kW het hoogste vermogen dat in Nederland met zogeheten omgekeerde elektrodialyse in een proefinstallatie werd opgewekt.

‘Het ontwerp is al helemaal uitgekristalliseerd’, melden bronnen bij het bedrijf Redstack, dat al langer bezig is met het op de markt brengen van ‘blauwe energie’. ‘Alle vergunningen zijn rond en we hebben toezeggingen van vrijwel alle financiers en subsidieverleners.’

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Volgens ingewijden is de financiering deze zomer rondgekomen, maar zijn nog niet alle handtekeningen gezet.

De opwekking van stroom wordt een stuk rendabeler dankzij nieuwe ionenmembranen ontwikkeld door Fujifilm, zo vertelt René Rozendaal van het watertechnologiebedrijf Paques. Fujifilm richt zich sinds het instorten van de markt van film- en fotorolletjes onder andere op de verbetering van membranen.

Bij omgekeerde elektrodialyse ontstaat een spanningsverschil over een verzameling membranen, waarvan de ene soort uitsluitend positieve natriumionen doorlaat en de andere negatieve chloorionen. Afwisselend wordt in kamers tussen de membranen zout en zoet water gepompt. Over de membranen komt een ionenstroom op gang, net als in een batterij.

Om grote vermogens te kunnen halen, moeten duizenden membranen, elk vierkante meters groot, achter elkaar worden geplaatst.