Op de Afsluitdijk komt een blue energy-centrale van 50 kW, die uit het verschil in zoutgehalte tussen water uit de Waddenzee en het IJsselmeer energie wint.

Tot nu toe was 1 kW het hoogste vermogen dat in Nederland met zogeheten omgekeerde elektrodialyse in een proefinstallatie werd opgewekt.

‘Het ontwerp is al helemaal uitgekristalliseerd’, melden bronnen bij het bedrijf Redstack, dat al langer bezig is met het op de markt brengen van ‘blauwe energie’. ‘Alle vergunningen zijn rond en we hebben toezeggingen van vrijwel alle financiers en subsidieverleners.’

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’
LEES OOK

‘De windtunnel was bij Tourwinnaar Jonas Vingegaard het puzzelstukje dat ontbrak’

De Vlaamse ­hoogleraar Bert Blocken speelde een rol in de Tour de France-overwinning van Jonas Vingegaard. Sinds 2017 is hij namelijk adviseur aerody ...

Volgens ingewijden is de financiering deze zomer rondgekomen, maar zijn nog niet alle handtekeningen gezet.

De opwekking van stroom wordt een stuk rendabeler dankzij nieuwe ionenmembranen ontwikkeld door Fujifilm, zo vertelt René Rozendaal van het watertechnologiebedrijf Paques. Fujifilm richt zich sinds het instorten van de markt van film- en fotorolletjes onder andere op de verbetering van membranen.

Bij omgekeerde elektrodialyse ontstaat een spanningsverschil over een verzameling membranen, waarvan de ene soort uitsluitend positieve natriumionen doorlaat en de andere negatieve chloorionen. Afwisselend wordt in kamers tussen de membranen zout en zoet water gepompt. Over de membranen komt een ionenstroom op gang, net als in een batterij.

Om grote vermogens te kunnen halen, moeten duizenden membranen, elk vierkante meters groot, achter elkaar worden geplaatst.