EINDHOVEN (NL) – Een gebouw dat na twintig jaar in elkaar zakt, is beter voor het milieu dan een oerdegelijk huis dat honderden jaren trotseert. Dat zegt de Eindhovense bouwtechnoloog Jouke Post. Zijn kantoor van zand, glas, hout en karton is bijna klaar.


Het aloude devies is al in de Bijbel te vinden. Een huis dat staat als een rots in de branding, is beter dan een bouwval.Vandaag de dag is men het daar roerend mee eens: op de lange duur is het goedkoper, is de gedachte. Ook de milieubeweging staat achter de stelling, want duurzaamheid staat voor een gezond leefmilieu.

Prof ir Jouke Post doet het aloude principe af als onzin. Hij zegt dat het juist beter is dat gebouwen na twintig jaar in elkaar storten. Normaal worden gebouwen na ongeveer twintig jaar verbouwd of gerenoveerd. Dat is duur en milieubelastend, vandaar dat Post pleit voor gebouwen die na twintig jaar min of meer vergaan tot stof. Het mooist zou het zijn als de bouwmaterialen waaruit gebouwen bestaan dan weer vervallen tot de oorspronkelijke grondstoffen, aldus Post. Hij is niet voor recycling: dat kost veel geld en energie. Na het zoeken naar materialen die lang meegaan, kan het onderzoek zich wat Post betreft gaan richten op materialen die juist snel vergaan.

RL