De kennisindustrie rondom Eindhoven zet koers naar de nummer-1-positie in Europa.

‘We produceren hier per miljoen inwoners meer dan 800 patenten per jaar’, vertelt directeur van de Eindhovense High Tech Campus Frans Schmetz. Met die score neemt de innovatieve regio rond Eindhoven, Brainport, op de Europese ranglijst van innovatieve regio’s de tweede plek in, achter de regio München. Uiteraard zijn er meer manieren om ranglijsten op te stellen.

Binnen een straal van enkele kilometers bevinden zich bij Eindhoven een aantal grote technologische bedrijven, waaronder Philips, ASML en NXP, met daarnaast een technische universiteit en vele kleine, technische hightechbedrijven. Het is in Nederland een hotspot voor technologisch onderzoek en ontwikkeling en deze hotspot, bekend als Brainport, behoort wereldwijd tot de 17% voornaamste innovatieve regio’s. Een belangrijk deel van het technologische onderzoek vindt plaats op de High Tech Campus Eindhoven, door zo’n negentig bedrijven – van gerenommeerde bedrijven als Philips tot technostarters.

Wanneer begint de lente?
LEES OOK

Wanneer begint de lente?

Sterrenkundejournalist Govert Schilling duikt in de vraag: wanneer begint de lente?

Schmetz benadrukt dat de campus een nationaal, maar zeker ook een internationaal belang heeft. Innovatie is een belangrijke motor van de economie. Hij verwacht dat er nog flink wat groei in High Tech Campus en Brainport zit. “De nummer-1-positie in Europa hebben we in het vizier”, verklaart hij vol vertrouwen.

De belangrijkste innovatieve regio’s wereldwijd bevinden zich onder meer in Silicon Valley en nabij Boston met haar MIT.

Erick Vermeulen