SURREY (GB) – Een watermerk gebaseerd op de chaostheorie levert een kopieerbescherming op die onzichtbaar is voor het menselijk oog. Een Brits bedrijf werkte acht jaar aan de technologie.


Een nieuwe technologie, genaamd MicroBar, is gebaseerd op een wiskundige vergelijking uit de chaostheorie, die data omzet in een patroon van punten. Het patroon wordt aangebracht op documenten die beveiligd moeten worden tegen kopiëren, zoals bankbiljetten, creditcards en paspoorten. De producent ziet echter ook toepassingen voor bijvoorbeeld cd’s, software en andere producten die een kopieerbeveiliging moeten hebben.

Het aangebrachte patroon is voor de mens alleen leesbaar onder een microscoop. Een scanner kan het echter eenvoudig lezen en op echtheid controleren. Elke poging om het oorspronkelijke document te kopiëren, verstoort het puntenpatroon. De scanner en de computer zien daardoor direct dat het document een kopie is.

De Bank of England ondersteunt de ontwikkeling van de nieuwe techniek. De bank erkent dat de techniek waardevol kan zijn in het beveiligen van bankbiljetten tegen kopiëren.

Paul Bastiaansen