China heeft zijn grootste raket ooit gelanceerd. De krachtige draagraket Long March 5 werd op 3 november om 20:43 Beijingtijd de ruimte in geschoten vanaf het Wenchang-lanceringsplatform aan de zuidkust van China. Het markeert een nieuwe mijlpaal in China’s weg naar de bouw van een eigen ruimtestation.

Lancering vand e Long March 2F raket. Beeld: Wikimeadia Commons, DLR.
Lancering van de Long March 2F raket. Beeld: Wikimeadia Commons, DLR.

De Chinese ruimtevaartonderneming ziet de Long March 5 als een cruciaal onderdeel van het plan om een permanent ruimtestation te lanceren, een robotmissie naar de maan sturen voor monsters en een toekomstige Marsrover. De 57 meter hoge raket met bijna een miljoen kilogram stuwkracht is drie keer krachtiger dan de huidige Long March 2F-raket. De 2F bracht afgelopen september China’s tweede ruimtestation, Tiangong-2, in een baan om de aarde. Twee astronauten zijn nu halverwege hun maandlange verblijf aan boord van Tiangong-2.

Vrachtschip Long March 5

Long March 5 kan ongeveer 25 ton aan vracht in een laag gelegen baan om de aarde brengen en 14 ton naar de hoger gelegen baan van geostationaire en interplanetaire missies. Hiermee is de raket net zo krachtig als Delta IV draagraket van United Launch Alliance, de grootste raket die nu beschikbaar is in Amerika.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Het is niet bekend wat voor vracht 3 november aan boord was. Waarschijnlijk was het de experimentele satelliet Shijian 17, die de mogelijkheid tot elektrische voorstuwing in een baan om de aarde zal testen.

Het belangrijkste doel van de lancering was echter om te laten zien dat de raket werkt. De succesvolle vlucht maakt de weg vrij voor een tweede Long March 5 missie in 2018. Dan wordt een deel van China’s geplande ruimtestation in een laag gelegen baan om de aarde gebracht.

Het is ook mogelijk dat de raket volgend jaar de Chang’e 5-robotmissie naar de maan lanceert. En misschien lanceert hij de Marssatelliet en -rover in 2020. Dit is een van de Marsmissies waarvan de lancering dat jaar gepland staan.

https://www.youtube.com/watch?v=Ir9Sv3klvXQ%20%20%20%20

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: