De raketamateurs van NERO (NEderlandse federatie voor Raket Onderzoek) hebben ambitieuze plannen: ze willen met hun nieuwe H-10-raket een recordhoogte bereiken.

De door de Nederlandse raketamateurs ontwikkelde raket H-10 moet in 2004 een hoogte van dertig kilometer gaan bereiken, en daarmee het Engelse record van acht kilometer ruimschoots overtreffen.

De raket is uitgerust met twee motoren die hem een impuls van meer dan 18.000 Ns geven. Deze stuwkracht geeft de raket een startversnelling van 23 g, en een snelheid van mach 3.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Bijzonder is, dat de raket als eerste amateurraket is uitgerust met een situational awareness systeem. Dit systeem houdt de positie van de raket in alle zes de vrijheidsgraden voortdurend in de gaten. Om deze data te kunnen verzamelen, zitter er gyroscopen, een GPS-systeem, een versnellingsmeter en een drukmeter in de raket. Er wordt zelfs een camera meegenomen om de vlucht te kunnen blijven bekijken. De raket verschilt alleen in afmetingen nog van een ‘echte’ raket, maar verder is alles net zoals bij de lancering van een Arianeraket: vanaf de grond houden de raketamateurs voortdurend data betreffende het functioneren van de systemen in de gaten, en de computers in de raket geven ook het videobeeld door naar het grondstation.

NERO bestaat sinds 1959, en heeft in haar bestaan al een aantal andere records gevestigd: De hoogste amateurvlucht in Nederland, de eerste Europese vlucht met een hybride motor en de eerste vlucht met een tweetrapsraket.

Bron: NERO