Een onbemande Russische raket is vanochtend kort na zijn lancering neergestort. De raket droeg drie navigatiesatellieten met zich mee.

De lancering van de raket vond plaats van een lanceerbasis in Kazachstan, zo’n 20 kilometer van de stad Baikonur. Om 04.38 uur Nederlandse tijd steeg de raket op. Al snel begon de raket gevaarlijk te draaien, waarna hij in een paraboolbaan terug naar de aarde viel. Voordat de raket zich de grond in boorde, ontplofte hij in een indrukwekkende vlammenzee.

De raket was onbemand. Omdat het personeel op de basis in bunkers zat, raakte niemand gewond.  De brandende raketbrandstof bevat wel giftige stoffen en zou dus een gevaar voor de plaatselijke volksgezondheid kunnen vormen. Vooralsnog is daar geen duidelijkheid over.

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen
LEES OOK

Deze zeven scheikundige ideeën gaan de wereld veranderen

Steeds slimmere scheikundige manieren om moleculen te manipuleren brengen ons allerlei vormen van vooruitgang. We lichten zeven van de meest veelbelov ...

Satellieten verwoest

De crash vernietigde drie navigatiesatellieten die met de raket de lucht in gingen. Deze satellieten waren bedoeld voor het plaatsbepalingssysteem GLONASS, een concurrent van het Amerikaanse GPS-systeem. De verwoeste satellieten kostten samen zo’n 150 miljoen euro. Waarschijnlijk zal binnenkort opnieuw een lancering plaatsvinden met vervangingssatellieten.

De ruimtevaartorganisatie Roskosmos onderzoekt de oorzaak van de ramp. Volgens het Russische nieuwsbureau RIA was de crash te wijten aan een haperende motor of navigatiesysteem.

Bekijk hieronder de beelden van de crash.