Darmstadt (D) – “Beide ruimtevaartuigen draaien op de juiste snelheid en in de juiste oriëntatie”. Alan Smith, Cluster Flight Operations Director in ESA's Operations Centre in Darmstadt is opgelucht. Na de eerste lancering vorige maand, lijkt nu ook de tweede lancering van twee Clustersatellieten foutloos te verlopen.


Aan het eind van de middag plaatselijke tijd steeg vanuit Baikonoer in Khazakstan een Sojoezraket de ruimte in. Aan boord bevonden zich de Clustersatellieten Tango en Rumba. Een kwartier later was de eerste trap opgebrand. Een uur later kwamen de twee satellieten vrij uit de raket en begonnen ze aan hun tocht naar de twee vorige maand gelanceerde satellieten.

De Sojoezraket met twee Clustersatellieten stijgt op.
Vijf jaar geleden zou het Clusterexperiment moeten zijn begonnen, vrijwel gelijktijdig met het SOHO-project (een ruimtevaartuig dat in een ruime baan rond de Zon beweegt). De eerste vier Clustersatellieten gingen helaas verloren tijdens de mislukte lancering van de allereerste Ariane-5-raket, begin 1996. Nu lijkt alles gladjes te verlopen en kijken sterrenkundigen reikhalzend uit naar de eerste metingen. De Zon bevindt zich dit jaar in een fase met hoge activiteit, dus dat belooft wat.
Een camera aan boord heeft tijdens de lancering enkele snapshots genomen die tonen hoe de satellieten zich uiteindelijk van de raket verwijderen.

Erick Vermeulen