In december rapporteerden we dat de Chinese maanlander Chang’e 3 en de bijhorende maanrover Yutu succesvol waren gearriveerd op het maanoppervlak. Inmiddels heeft het tweetal een aantal indrukwekkende foto’s gemaakt, waaronder een portret van de aarde.

Chang’e 3 fotografeerde de aarde op Eerste Kerstdag. Het beeld, dat nu pas is gepubliceerd door de Chinese ruimtevaartorganisatie, laat ons voor het eerst sinds de jaren zeventig zien hoe de aarde er vanaf het maanoppervlak uitziet. Zoals te verwachten, is er niet veel veranderd.

Foto van de aarde, door Chang'e 3.  Bron: Chinese Academy of Sciences
Foto van de aarde, door Chang’e 3.
Bron: Chinese Academy of Sciences

De lander maakte een ook foto van het extreem-ultraviolet licht dat rondom de aarde gloeit. Dit kiekje, dat de lander op 16 december schoot, toont de plasmasfeer van de aarde. Dit gebied van de aardse magnetosfeer bestaat uit laagenergetisch plasma.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Foto van de plasmasfeer van de aarde, door Chang'e 3.  Bron: Chinese Academy of Sciences
Foto van de plasmasfeer van de aarde, door Chang’e 3.
Bron: Chinese Academy of Sciences

Voor het eerst zijn nu ook heldere beelden vrijgegeven van Yutu en Chang’e 3 zelf. De lander en de rover maakten deze beelden van elkaar.

Foto van Yutu, door Chang'e 3.  Bron: Chinese Academy of Sciences
Foto van Yutu, door Chang’e 3.
Bron: Chinese Academy of Sciences
Foto van Chang'e 3, door Yutu.  Bron: Chinese Academy of Sciences
Foto van Chang’e 3, door Yutu.
Bron: Chinese Academy of Sciences

De komende tijd zal maanrover Yutu het maanoppervlak onderzoeken. De rover bevindt zich momenteel in de maankrater Sinus Iridum.