Onderzoekers die in dienst zijn van de wereldberoemde snoepproducent Mars hebben het genoom van de meest voorkomende cacaoplant ter wereld ontrafeld. Deze week delen zij hun vondst in het open access vaktijdschrift Genome Biology.

Chocola bevat cacao. Bron: Flickr/Siona Karen
Chocola
Bron: Flickr/Siona Karen

De cacaoboom (Teobroma cacao L.) kent veel varianten, waarvan sommige soorten veel cacao produceren, en andere juist de lekkerste cacao maken. De wetenschappers willen nu het beste van twee werelden verenigen om zo de kwaliteit van de cacaoboon flink op te schroeven.

Door de DNA-reeks te bestuderen kunnen de wetenschappers genetische markers vinden die de cacaoproductie van de plant bepalen. Onderzoeksleider Juan C. Motamayor bracht de erfelijke informatie in kaart van de zogeheten Matina-plant. Hij vergeleek het DNA van de plant vervolgens met die van andere soorten, om zo te achterhalen welk gen de kleur van de peulen bepaalt. Deze kleur geeft al een indicatie van de productie van de plant.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Kwekers hebben tot nu toe maar beperkt succes geboekt in het kweken van betere planten. Wanneer kwekers hun jonge planten op de gevonden genetische markers selecteren, kunnen ze al direct bepalen welke planten zullen leiden tot een hoge productie van smakelijke cacao. Zo hoeven ze niet alle planten te verzorgen, wat niet alleen kosten bespaart maar uiteindelijk ook zal leiden tot betere planten en daarmee betere chocolade.