Den Haag (NL) – Christoph Hoelen ontvangt dit jaar de Christiaan Huygens Prijs voor zijn proefschrift. Daarin beschrijft hij een nieuwe, veelbelovende medische techniek.


De Christiaan Huygens Prijs, waaraan een bedrag is verbonden van twintigduizend gulden, wordt jaarlijks toegekend aan onderzoekers waarvan het recente proefschrift een uitstraling naar zowel het vakgebied als de maatschappij heeft. Christoph Hoelen krijgt de prijs voor zijn proefschrift naar de toepassing van fotoakoestiek.
Bij de fotoakoestiek absorbeert materiaal een lichtpuls, waarna een schokgolfje ontstaat dat een sensor als ultrageluid waarneemt. Hoelen laat zien hoe deze techniek toepasbaar is in de medische diagnostiek. Die kan weefsels tot een diepte van een centimeter zichtbaar maken, waaronder bloedvaatjes en bloedconcentraties.
De jury, samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, was onder de indruk. Het proefschrift is, zo zeggen ze, indrukwekkend en overtuigend in de breedte en de diepte, waarmee een scala van aspecten van deze diagnostiek aan de orde komt. Het gaat om een nieuw toepassingsgebied, een nieuw type sensor en een nieuwe rekenmethode voor het omzetten van de fotoakoestische signalen naar een driedimensionale afbeelding.
Inmiddels is de Universiteit Twente met academische ziekenhuizen gestart met onderzoek naar de toepassing van de methode op levende weefsels, en is een onderzoek gestart naar borstkankeronderzoek met de fotoakoestiek.
De Christiaan Huygens Prijs wordt toegekend in afwisselend vier vakgebieden. Na ICT, actuariaat en econometrie en ruimteschappen volgde dit jaar het vakgebied theoretische en toegepaste natuurkunde. Naast de geldprijs ontvangt Christoph Hoelen ook een oorkonde en een bronzen beeld van Christiaan Huygens.

Erick Vermeulen